Sportovní kynologie

7.5.2023      Lenka Čápová      Ostatní aktivity      421

Sportovní kynologie

Kynologický svaz v České republice zaštiťuje stovky základních kynologických organizací (ZKO). Tyto ZKO nabízejí všem zájemcům možnost výcviku jejich psa. Jsou tedy vhodné i pro ČHP. Nemusí se nutně jednat o majitele, kteří se chtějí věnovat kynologii sportovně. Cvičiště navštěvují také majitelé psů, kteří chtějí mít svého psa "pouze" ovladatelného a poslušného pro běžné soužití. Majitelé psů, kterým se sportovní kynologie zalíbí, se mohou výcviku věnovat intenzivně a zúročit svou práci se psem složením zkoušek z výkonu a zúčastňovat se soutěží.
Sportovní kynologie se věnuje, jak výcviku všestranných psů, kdy pes skládá zkoušky ze třech disciplín, kterými jsou pachové práce, poslušnost a obrana, tak výcviku psů specialistů na jednotlivé disciplíny. Poslouchat by měl umět každý pes, ČHP má navíc vynikající čich a tak stopařské práce jsou pro ně vhodnou volbou.

Podmínkou pro zařazení ČHP do třídy pracovní na výstavách pořádaných klubem je vystavení certifikátu příslušnou zaštiťující organizací o vykonání alespoň jedné zkoušky dle níže uvedených zkušebních řádů:

Zkušební řády

Zkoušky

IGP

všechny mimo BH-VT, IGP-V, IBGH1, StPr1, AD

NZŘ

všechny mimo ZZO, ZM, ZMMP, ZMMP1-3, ZMPO

KJČR Brno

všechny mimo ZOP

ZŘ Obedience

všechny mimo OB-Z

 

Jedinci, kteří splnili třídu pracovní v oblasti sportovní kynologie:
Arleta Di-Le-Grej
Bady Jenčíkův les
Baryk z Všenorských strání
Caramela Di-Le-Grej
Eliška Plavská smečka
Grejsi z Láskova
Hany Hvězda Vysočiny
Honzík Hvězda Vysočiny 
Horalka od Kamenité říčky
Karlík Hvězda Vysočiny

Laura Hvězda Vysočiny
Pes/fena, kteří získají minimálně dva certifikáty dle různých zkušebních řádů, které je na výstavách opravňují k zařazení do třídy pracovní, tak splní podmínky pro uznání kvalifikace na klubového šampiona práce v oblasti sportovní kynologie.

Jedinci s přiznaným titulem klubového šampiona práce v oblasti sportovní kynologie:
Arleta Di-Le-Grej
Caramela Di-Le-Grej
Horalka od Kamenité říčky


Telefon kny9j6h      Telefon +420 602 547 689      E-mail predseda@ceskyhorskypes.cz