aktivní parťák

7.5.2023      Lenka Čápová      Ostatní aktivity      371

aktivní parťák

Když se řekne český horský pes většině lidí se nevybaví vůbec nic, protože toto plemeno nezná, a tomu zbytku se vybaví závody psích spřežení. Pokud ale nejste závodní typy, můžete sportovat se psem rekreačně. Znáte také ten pocit, když si vyrazíte s někým na běžky a vidíte jen jeho záda, jak mizí v dálce? Všem okolo to perfektně jede, jen vám se lyže do kopce kloužou a z kopce to vůbec nejede? S českým horským psem je tohle všechno minulostí.

Budeme-li citovat ze standardu: "ČHP je všestranný sportovní a pracovní pes, určený zejména pro horské a podhorské oblasti. Uplatňuje se např. jako pes tažný, pro závody psích zápřahů, záchranářský, lavinový, pastevecký i jako pes hlídací a rodinný společník." 

ČHP je univerzál, můžete s ním dělat jakýkoliv kynologický sport, jen je třeba zjistit, pro co konkrétního má pes vlohy - zda je to tah, čichové práce, společenská a přátelská povaha na canisterapii, či pastevecké sklony. Pak už je jen na páníčkovi, na co bude mít čas, v čem se zhlédne a k čemu psa povede.

Klub vyhlašuje titul KLUBOVÝ ŠAMPION PRÁCE, který se přiznává jedinci splňujícímu podmínky pro zařazení do třídy pracovní minimálně ve dvou oblastech daných aktivit. Pro udělení titulu Klubový šampión práce musí být členství v KČHP po dobu plnění specializací nepřetržité a musí trvat i v roce, kdy je titul Klubový šampión práce psu/feně udělen a vyhlášen na Klubové výstavě KČHP.

Jedinci s přiznaným titulem:
Arleta Di-Le-Grej - Klubový šampion práce 2017 v oblastech záchranařina a sportovní kynologie
Caramela Di-Le-Grej - Klubový šampion práce 2017 v oblastech dogtrekking a sportovní kynologie
Horalka od Kamenité říčky - Klubový šampion práce v oblastech závody na suchu a sportovní kynologie

Aktivity vhodné pro ČHP: 
ZÁVODY
DOGTREKKING
SPORTOVNÍ KYNOLOGIE
ZÁCHRANAŘINA
CANISTERAPIE
PASENÍ
DOGDANCING
AGILITY
 


Telefon kny9j6h      Telefon +420 602 547 689      E-mail predseda@ceskyhorskypes.cz